Ethereum G5e29f49d5 1280

Ethereum осъществи очакваното сливане

Ethereum осъществи дългоочакваното си сливане (Merge) за постигане на много по-ефективен енергийно метод за издаване на нови токени. За това научаваме от публикация в Twitter на съоснователя на проекта, VВиталик Бутерин.

Ether вече няма да бъде издаван като „proof-of-work“, което използва мощни компютри и компоненти за решаване на криптографски задачи. Вместо това те ще се създават чрез „proof-of-stake“ методи, които изискват от потребители валидатори да залагат токени за шанса да одобряват трансакции и добиват малки награди.

Досегашният процес беше енергоемък, а с новата система, колкото повече заложи валидаторът, толкова по-голям шанс има за награда. Всеки обаче получава по нещо, тъй като има лихва от около 5.2% на заложеното. Минималният залог изискван за валидатор е 32 ether (в момента около 50 000 долара). Все пак ще е възможно и групиране на множество потребители.

Сливането носи името си от това, че блокчейнът на Ethereum се комбинира с паралелна мрежа, която вече работи от две години като тест за proof-of-stake. Това обаче е само част от трансформацията.

Сподели: