Coinbase

През последните години Coinbase затвърди позицията си на една от най-добрите крипто борси в света.

С увеличаването на инвестициите в криптовалути през последните няколко години изискването за безопасна и сигурна борса става все по-важно.

Една от най-популярните борси, която се предлага в момента е Coinbase.

Основана в Сан Франциско през 2012 г., Coinbase оперира в 32 страни, като обслужва над 12 милиона клиенти за обмяна на над 40 милиарда долара в цифрови валути.

Coinbase е една от най-лесните борси за закупуване на биткойн и други криптовалути с фиатни пари чрез банков превод, кредитна/ дебитна карта и дори PayPal.

Такси в Coinbase

Таксите на Coinbase варират от приблизително 1,49% до 3,99%, в зависимост от начина ви на плащане, като транзакциите с кредитнa карти са с по-висока такса.

Coinbase обикновено предлага по-ниски такси от останалите борси, които оперират на крипто пазара.

Борсата позволява на потребителите си да купуват биткойн, Етериум, Лайткойн и други алтернативни валути, като обновява протфолиото си ежедневно.

Създаване на акаунт в Coinbase

В това ръководство, ще ви покажем стъпка по стъпка, как да създадете нов акаунт в Coinbase.

  1. Регистрация – за да създадете акаунт в Coinbase, всичко от което се нуждаете е потребителско име, имейл адрес и парола. Може да създадете нов акаунт от тук.
  2. Тип на акаунта – след регистрацията, ще ви бъде поискано да потвърдите своя имейл адрес. След като приключите с потвърждението, ще бъдете пренасочени към началната страница, където първо трябва да посочите, какъв акаунт желаете да създадете (потребителски или бизнес).
  3. Регистрация на телефонен номер – следващата стъпка е потвърждаване на вашия телефонен номер. Причината за това е, да се създаде форма на двуфакторна идентификация, за да се гарантира, че акаунтът ви остава сигурен. Предлагат се и други 2-факторни методи за идентификация, както е посочено по-долу.
  4. Начини за плащане – както сме посочили по-горе, Coinbase позволява на клиентите си да избират два начина на плащане – банков превод или кредитна/дебитна карта. За кредитните/дебитните карти е необходима да изпратите снимка на пастиката. Банковите преводи от България могат да отнемат до 4 до 5 дни или от 1 до 3 дни чрез SEPA трансфер, докато транзакциите с кредитна или дебитна карта са незабавни. Coinbase също така позволява на потребителите да свържат акаунта си в Paypal, но той може да се използва само за получаване на пари от направените продажби на криптовалути.
  5. Купуване на криптовалути – след като вече сте избрали платежен метод, можете да закупите желаната от Вас валута. Преди да потвърди направената от Вас трансакция, Coinbase ще ви предостави подробности за таксата, която ще платите и размера на криптовалутата, закупена в посочената трансакция. След като потвърдите, закупената от вас криптовалута ще бъде добавена в съответния портфейл на Coinbase.

Безопасен ли е Coinbase?

Coinbase се счита за една от най-сигурните платформи в момента. На първо място, Coinbase е базирана в САЩ и следователно се изисква да спазва държавния и федералeн закон на страната.

Що се отнася до съхранението на средства, Coinbase е прозрачна по отношение на своите методи. Coinbase отделя клиентските средства от оперативните фондове на компанията, като борсата посочва на своя уебсайт, че всичките средства на клиенти се съхраняват в банкови сметки и в случай на несъстоятелност, нито Coinbase, нито нейните кредитори биха имали права върху тях.

Допълнително от борсата заявяват, че 98% от средствата в криптовалута на клиенти се съхраняват офлайн, чрез хардуерни или хартиени портфейли, които се намират в сейфове по целия свят.

Освен това Coinbase посочва, че голяма част от криптовалутата, която се съхранява онлайн, е застрахована и в случай на хак, клиентите ще имат право да получат загубените средства чрез съответната застрахователна полица.

Coinbase предлага на клиентите си два метода за удостоверяване при влизане в акаунта си, които могат да бъдат чрез SMS код до вашия телефон или чрез приложения като Google Authenticator или Duo.

Освен това Coinbase уведомява потребителите си, ако ново устройство или IP адрес се опита да достъпят акаунта им. Въпреки това, ако сметката ви бъде хакната, Coinbase не поема отговорност за загубените от вас средства. Поради тази причина ние ви съветваме да използвате офлайн портфейл, който само вие може да контролирате.

Клиентска поддръжка

Coinbase предлага на клиенти си контакт чрез електронна поща, както и разполага и с меню „Често задавани въпроси“.

Времето за отговор обиковено е в рамките на 24-72 часа. Някои потребители обаче изразяват недоволство от получаването на „клиширани отговори“, които не отговарят изцяло на повдигнатия проблем.

Coinbase обслужва клиенти от следните държави:

Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Джърси, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Монако, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ.