estonia

500 естонски криптовалути загубиха лицензите си след скандал с пране на пари

Естонските власти отнеха стотици лицензи за криптовалути, след като страната беше в центъра на най-големия скандал с пране на пари в Европа.

Миналата есен местната прокуратура обвини Danske Bank A / S за участие в незаконни операции за пране на пари на обща стойност 220 млрд. долара. След проверката на банките регулаторите насочиха вниманието си към компаниите за криптовалута.

Естония беше една от първите европейски държави, които подкрепиха технологията за цифрова валута, но поради много измами, държавата беше принудена да отнеме повече от 500 лиценза на компании, които не са започнали работа в рамките на шест месеца след получаването му.

Според финансовия надзор около 35% от разрешителните са били отменени, тъй като някои фирми са ги използвали за извършване на незаконни дейности в други страни. Проверките обаче все още не са приключили и в бъдеще съществуващите компании също могат да загубят лицензите си, ако не извършват операции в Естония или ръководството им се намира в чужбина.

Докато балтийските държави затягат надзора си върху крипто индустрията, Швейцария отваря нови възможности за бизнес в тази област. Наскоро местният финансов регулатор за първи път разреши на банките да изпълняват операции с цифрови активи.

Сподели: