naduvam skuter

Японци създадоха надуваем електрически скутер, който се побира в раница

Инженерите представиха прототип на надуваем електрически скутер Poimo, който тежи само 5,5 кг и се побира в раница.

Електрическите скутери и велосипеди стават все по-популярни, но увеличаването на броя им води до задръстване по тротоари, наранявания и други неприятности. Затова екип от учени от Университета в Токио разработи по-компактна и удобна версия на този вид личен транспорт.

Корпусът на електрическия скутер Poimo, който са създали е изработен от термопластичен полиуретан, който лесно се надува с помощта на малка ръчна помпа. За пълното надуване на превозното средство са необходими по-малко от 2 мин.

След като скутера бъде надут се закрепват твърдите компоненти като колела, мотор, акумулатор и волан. Общата маса на всички елементи е 5,5 кг, а самият гъвкав корпус тежи 2,3 кг, но в бъдеще екипът планира да намали тези цифри.

Дизайнът на Poimo е пример за безопасно превозно средство, което намалява до минимум вероятността от нараняване. Основният недостатък на първия прототип е, че едно зареждане на батерията му издържа само 1,6 км. Затова засега е подходящ само за малки пътувания в рамките на града. В бъдеще обаче учените планират да оптимизират неговите системи и да увеличат пробега му.

Сподели: