Laptop

Хобито – начин за намаляване или увеличаване на стреса

Изморени от повтарящото се ежедневие, отегчени от монотонността в работата, изтощени от увеличаващото се напрежение, хората започват да търсят начини да променят живота си. Един от тях е да си намерят хоби, което да им доставя удоволствие, да ги развива, да ги изтегли от матрицата и да ги зареди с енергия и нови идеи.

Може ли хобито да ни превърне в едни по-балансирани личности, способни да управляват стресовите ситуации в живота си или напротив, може да задълбочи стреса и неспособността ни да се справим с него. Това зависи от две неща. Първо, какви сме по характер и второ, към какво хоби сме се насочили.

В основата на характера стои темперамента. Последният е генетично зададен и неподлежащ на промени във времето. Видовете темперамент са четири: сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик. Ако имате “късмета” да сте холерик, то колкото и да се стараете да туширате яростта в реакциите си, не очаквайте чудеса. Може обаче да използвате скоростта, с която реагирате на ситуациите в своя полза. Ако сте флегматик по природа то приемете, че няма как да сте супер адаптивен към новите идеи. Всъщност всеки темперамент си има предимства и недостатъци.

Темпераментът обаче е само една част от характера на човека, макар и доста важна. Самият характер се изгражда във времето, най-вече в процеса на съзряване, и се влияе от редица фактори като семейство, социален опит, среда. Фазите на живота, през които преминаваме също се отразяват на нашия характер и личност. За един човек между 20 и 30 години може и да обичайно кликването върху betano, ако обаче е на възраст между 40 и 50 то би му било безразлично. Не случайно казват, че всяка възраст си има своите предизвикателства, с които ако се справим израстваме като хора, а ако не успеем, ще ни се наложи да се повъртим в кръг, докато се научим как да се справим.

Дотук става ясно, че всеки човек, на базата на своя характер, темперамент, опит, е различен. Има специфични потребности, различен начин, по който гледа на живота и съответно нужда от различно хоби. Сега е време да обърнем внимание на хобитата и как да изберем подходящото за нас.

На първо място е добре да отделим време да опознаем себе си и е добре да сме напълно честни. Все пак, това е нашето лично пространство, никой не наблюдава и оценява, така че можем да сме напълно откровени. Добре е да разделим хобитата в четири основни групи:

  1. повишаващи адреналина
  2. социални
  3. развиващи
  4. индивидуални

Повишаващи адреналина: тук влизат всички дейности, които са рискови. Парапланеризъм, делтапланеризъм, катерене, игра на борсата, парашутизъм, пилотиране на самолет. Това са хобита, които ни държат в напрежение.

Социални. Самото им име подсказва, че акцентът е в групата, груповите изживявания. Танци, настолни игри, компютърни игри в мрежа, стаи със загадки, групови спортове като футбол, баскетбол, кърлинг, волейбол. В този тип хоби чудесно биха се чувствали хората, които обичат да са част от екип, за които е важна играта, споделянето на преживявания.

Развиващи. При тях се залага на учене под различни форми и развиване на умения. Тук спадат всякакви курсове и школи за езици, през рисуване, фотография, кулинария.

Индивидуални. Подходящи за хора, които искат да се фокусират само и единствено върху себе си. Често този тип хобита предполагат самостоятелно учене и развиване, което дори може и да не е свързано с определено място. Интернет предлага много и различни възможности. Нужни са силна воля и самодисциплина.

Каквото и да изберете помнете, че всяко хоби си има начало и край. Някое може да продължи с години. Друго да приключи с постигането на определено ниво. Най-важното е да се забавлявате.

Сподели: