Donald Trump

Уол Стрийт масово купува биткойн, докато Доналд Тръмп говори за величието на долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп казва, че стойността на биткойн и криптовалутите се основава на „тънък въздух“. В същото време Уол Стрийт инвестира все повече в биткойн, пише Forbes .

Инвестиционната компания Grayscale, която позволява на институциите да инвестират в биткойн, отбеляза, че 88% от инвестициите през първото тримесечие на 2020 г. принадлежат на институционални инвеститори. Fidelity, която управлява активи от 2,46 трилиона долара, установи в проучване, че повече от една трета от институциите в САЩ и Европа са инвестирали в криптовалути. Данните показват, че следвайки примера на милиардерския инвеститор Пол Тюдор Джоунс, институциите започват да възприемат биткойн като стойност.


През юли 2019 г. президентът Тръмп разкритикува биткойн и криптовалутите. Той каза, че тяхната стойност е много променлива и затова те не се разглеждат като пари. Тогава президентът Тръмп отбеляза, че не е почитател на биткойн или други криптовалути, защото смята, че тяхната стойност е равна на „нула“. В допълнение той отбеляза, че „нерегламентираните криптовалути могат да допринесат за незаконно поведение, включително трафик на наркотици и други незаконни дейности“.

Желанието на Тръмп да поддържа доминиращата роля на американския долар е разбираемо. Той настоява, че американският долар доминира в света и ще продължи да го прави. Само думите на Тръмп обаче не са достатъчни. Днес светът е изправен пред увеличени геополитически рискове, глобална несигурност и икономически спад. Следователно, според действията на институционалните инвеститори е ясно, че те са готови да поемат рискове, инвестирайки в сравнително нов актив, но в същото време да могат да защитят средствата си от инфлация в дългосрочен план.

В сензационно есе генералният директор на Xapo Vences Casares очерта инвестиционната си теза за биткойн и отбеляза, защо според него BTC може да достигне 1 милион долара. Казарес потвърди, че биткойн не е актив и няма присъща стойност. Въпреки това той каза, че това са пари, които ефективно прехвърлят стойност по децентрализиран начин.
Касарес отбелязва, че същото може да се каже и за златото. По своето естество златото няма присъща стойност. Въпреки това, с течение на времето, в продължение на хиляди години, златото започва да се възприема като средство за запазване на стойността, просто защото хората го смятат за ценно.Сподели: