trump stop btc

Тръмп планира да „сложи край“ на биткойн

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ, Джон Болтън пише в книгата си „Стаята в която се случи: Мемоарите на Белия дом“, че през 2018 г. президентът на САЩ инструктира министъра на финансите да спре сделките с криптовалути.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше на път да „сложи край“ на биткойн и други криптовалути, и да спре да търгуването с тях. Със съответното искане държавният глава се е обърнал към министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин през май 2018 г. Това се казва в книгата на бившия съветник на президента на Съединените щати по националната сигурност Джон Болтън, „Стаята в която се случи: Мемоарите на Белия дом“, съобщава Washington Examiner .

„Край на биткойн “, казва Тръмп на Mnuchin, според Болтън.

Тръмп многократно е изразявал негативното си отношение към цифровите активи. Например през юли миналата година американският президент заяви, че криптовалутите не са парична единица, те са изключително променливи и стойността им е „измислена“. Той също разкритикува платежната система Facebook Libra, като я нарече ненадеждна.

През февруари Мнучин каза, че биткойн не трябва да се използва като „швейцарска банка“. Министърът на финансите на САЩ обяви нови законодателни изисквания за пазара на криптовалути и отбеляза, че регулаторните инструменти не трябва да възпрепятстват развитието на технологиите, но не може да се изключи възможността те да бъдат използвани за незаконни цели.

Сподели: