Car

Причини за проблеми с акумулатора

 

Закъснявате за работа и се втурвате към колата си, само за да се окаже, че тя не пали. Фаровете са приглушени, колата издава ужасно странен звук. Осъзнавате, че акумулаторът ви е изтощен и за да се измъкнете от ситуацията е нужно подаване на стартов ток

Акумулаторът осигурява необходимата мощност за работа на електрическите системи на вашия автомобил, както и мощността, необходима за неговото стартиране. Въпреки че е основна част от автомобила ви, той може да създава много проблеми. Как се стига до тях? Основните причини могат да бъдат няколко. Ето кои са те:

  • Човешка грешка – може да се случи на всеки, прибирате се след тежък работен ден и забравяте фаровете включени, не затваряте напълно багажника или дори забравяте радиото включено. През нощта акумулаторът се изтощава и на сутринта колата няма да запали.
  • Екстремни температури – независимо дали става въпрос за адска жега или ужасно ниски градуси, тези температури могат да доведат до натрупването на оловни сулфати, а те увреждат акумулатора. 
  • Паразитен проблем – това е момент, когато въпреки че автомобилът е изключен, някои негови електрически системи продължават да работят. Така те изтощават акумулатора. 
  • Карате на къси разстояния – акумулаторът хаби най-много енергия, когато палите автомобила. Изключването му, преди двигателят да има възможност да се презареди, води до скъсяване живота на акумулатора.
  • Акумулаторът е изхабен – ако често имате проблем със запалването на автомобила, най-вероятно акумулаторът трябва да се подмени. 
  • Корозирали или разхлабени кабели – двигателят може да не зарежда акумулатора по време на шофиране, ако някои от връзките са корозирали или са разхлабени, така те не биха могли ефективно да прехвърлят електрически ток.
  • Проблеми с алтернатора – алтернаторът зарежда акумулатора, докато двигателят работи. Ако подозирате, че сте изправени пред проблем с алтернатора, е най-добре да се консултирате с обучен механик, тъй като той може да се окаже сериозен.
Сподели: