banknotes-ga5e253f6f_1280

Президентът на ЕЦБ с нов тласък за дигитално евро

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, излезе с публикация в подкрепа за създаването на дигитална валута на централната банка в Европа (CBDC). Въпреки обаче предположенията, че с дигиталното евро ще бъдат защитени личните данни на потребителите, от общността не са впечатлени.

Статията на Лагард и членът на изпълнителния борд, Фабио Панета, публикуван на сайта на ЕЦБ, подчертава важността на подсигуряването на обществен достъп до парите на централната банка за разплащания. Това включва в брой или дигитални средства.

Алтернативата на това е секторът да се запълни от частни играчи, а средствата в повечето случаи да управляват от организации извън Европа. Друга потенциална заплаха е крипто секторът, който не може да гарантира конвертируемост едно към едно с парите на централната банка. Тези средста се посочват и като ненадеждни, тъй като са обект на спекулации.

Очертава се ролята на дигиталното евро като допълнение към паричните средства, а не за тяхната замяна. То обаче може да бъде успешно ако стане част от ежедневния живот на европейците. Това може да стане с добавена стойност спрямо настоящото решение.

Сподели: