Btc Invest

Потребителите загубиха 34 милиарда долара в биткойн

Анализатори от Chainalysis разказаха колко монети се съхраняват от дългосрочни инвеститори и кой определя курса на първата криптовалута.

3.7 милиона биткойна, чиято обща стойност е повече от 34 милиарда долара, се съхраняват от поне 5 години в различни портфейли, без са извършавани транзакции с тях. Това е около 20% от добитите 18.6 милиона BTC към юни, и те могат да се считат за загубени, написаха експерти от компанията за анализи и данни Chalalysis.

Анализаторите отбелязват, че около 3,5 милиона монети или 19% от текущата емисия се използват за търговия на пазара на криптовалути. В същото време приблизително 60% от изкопаните BTC са на разположение на организации и частни потребители. Същите никога не са продавали повече от 25% от своите резерви, поради което това може да се нарече дългосрочна инвестиция.

Тези данни показват, че повечето биткойни принадлежат на онези, които се отнасят към актива като цифрово злато. Цената на BTC обаче се поддържа от търговци, които предпочитат да правят краткосрочни транзакции. Така курсът на първата криптовалута се формира от търсенето на около 3,5 милиона BTC, участващи в директна търговия.

Експертите отбелязаха, че все повече хора искат да търгуват с биткойн, но предлагането му става все по-оскъдно след скорошния халвинг. Преобразуването на BTC от инвестиционен актив в инструмент за търговия, може да доведе до скок на ликвидността, което ще се превърне в ключов фактор. Това обаче ще се случи само ако цената на монетата се повиши до нивото на което дългосрочните инвеститори искат да продават.

Компанията добави, че десетки милиони потребители държат биткойн като инвестиция. Около 5 милиона търговци посещават борсите всяка седмица. През 2020 г. обаче максимум 340 хиляди души извършват транзакции с BTC.

На 16 юни анализаторите от Glassnode съобщиха, че броят на адресите, съдържащи най-малко 1000 BTC или $ 9,5 милиона са се увеличил до 1882 броя. През септември 2017 г. бяха постигнати същите нива, като по това време първата криптовалута се търгуваше в диапазона от 3000 до 4500 долара, но в рамките на три месеца тя достигна до 20 000 долара.

Сподели: