Stock 0

Можем ли да си купим жилище с криптовалута?

В случай че някога сте обмисляли идеята дали можете да използвате криптовалути като Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin да си купите жилище, определено не сте единствени. Добрата новина е, че това е напълно възможно. 

Вече няма нужда да си задаваме въпроса как да продадем бързо имота си, от който нямаме нужда, за да реинвестираме в нов, а можем да се възползваме от потенциалното наличие на криптовалута в разнообразното ни портфолио от активи. Ето и няколко начина да го направим. 

Да конвертираме криптовалутата в кеш

Най-очевидният начин за постигане на ликвидност е да използваме специализирани платформи, чрез които да конвертираме дадената криптовалута в традиционна такава, например лев, евро, долар. Веднъж финализирали успешно процеса, ще можем да използваме новопридобития кеш, за да направим вноска или директно да закупим цяло жилище. 

За да сте чисти от законова гледна точка, проучете какъв данък печалба следва да платите, както и дали няма фиксиран изчаквателен период, преди който не можете да се разпореждаме със сумата.

Да използваме криптовалутата като гаранция за заем

Някои специализирани финансови компании дават възможност за ползването на криптовалутата като залог, срещу който да ни бъде отпуснат реален заем, който да инвестираме в жилище. Недостатъкът е, че лихвеният процент често е по-висок в сравнение с традиционния ипотечен кредит. Плюсът е, че това е единствената алтернатива, при която запазвате притежание над криптовалутата си и можете да се възползвате от нейното пазарно движение.

Да извършим директно разплащане с криптовалута към продавача

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но в действителност наистина има продавачи, които биха се съгласили на разплащане с криптовалута. Нещо повече – дори считат за предимство, ако някой купувач може въобще да им предложи подобен актив в замяна. Ако извадите късмет и попаднете на такъв, препоръчваме все пак да се консултирате с вещо лице как следва да се оформи подобен договор за покупко-продажба.

Сподели: