Pexels Rdne Stock Project 6069351

Крипто миксерът Tornado Cash попадна под ударите на САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) повдигна обвинения срещу основателите на Toronto Cash за пране на пари и нарушаване на санкции. Криптовалутният миксер първо попадна под санкции от САЩ миналата година за предполагаемото пране на над 7 млрд. долара в откраднати средства.

DOJ в момента твърди, че Toronto Cash е улеснил прането на 1 млрд. долара, включително 455 млн. долара, прехвърлени чрез миксера от севернокорейска киберпрестъпна организация, известна като Lazarus Group. Общите обвинения включват „заговор за извършване на пране на пари, заговор за нарушаване на санкции и заговор за опериране на нелегален микрокредитен бизнес“. Съоснователят Роман Сторм е арестуван в щата Вашингтон, докато другият съосновател, Роман Семенов, все още се издирва.

Американското правителство се опитва да изпрати силно послание за използването на криптовалутите за незаконни цели. Криптовалутният миксер е услуга, която прави проследяването на средства от тяхното начало до новия собственик по-трудно. Повечето блокчейни, като Bitcoin и Ethereum, са видими, така че миксерът помага на лицата да скрият движението на парите си – независимо дали става въпрос за разумни или незаконни дейности.

Сподели: