pexels-rdne-stock-project-6069351

Крипто миксерът Tornado Cash попадна под ударите на САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) повдигна обвинения срещу основателите на Toronto Cash за пране на пари и нарушаване на санкции. Криптовалутният миксер първо попадна под санкции от САЩ миналата година за предполагаемото пране на над 7 млрд. долара в откраднати средства.

DOJ в момента твърди, че Toronto Cash е улеснил прането на 1 млрд. долара, включително 455 млн. долара, прехвърлени чрез миксера от севернокорейска киберпрестъпна организация, известна като Lazarus Group. Общите обвинения включват „заговор за извършване на пране на пари, заговор за нарушаване на санкции и заговор за опериране на нелегален микрокредитен бизнес“. Съоснователят Роман Сторм е арестуван в щата Вашингтон, докато другият съосновател, Роман Семенов, все още се издирва.

Американското правителство се опитва да изпрати силно послание за използването на криптовалутите за незаконни цели. Криптовалутният миксер е услуга, която прави проследяването на средства от тяхното начало до новия собственик по-трудно. Повечето блокчейни, като Bitcoin и Ethereum, са видими, така че миксерът помага на лицата да скрият движението на парите си – независимо дали става въпрос за разумни или незаконни дейности.

Сподели: