Scam Kanada

Крипто измамници се представят за полицаи

Канадската полиция търси крипто измамници, които се представят за полицаи и данъчни служители. Жертвите на киберпрестъпниците вече са загубили над 15 000 долара в биткойн.

Кралската канадска полиция (RCMP) разследва две измами с биткойни в община Страткон в окръг Алберта. Полицията твърди, че измамниците се преструват на държавни служители, за да изнудват членове на крипто общноста.

Според публикация на The Sherwood Park News, една от жертвите е получила обаждане от мъж, който твърди, че е от канадската данъчна служба. Другата жертва пък споделя, че измамникът се е представил като служител на RCMP. Престъпниците принуждават двете жертви да изтеглят пари от банковите си сметки и да ги изпратят чрез крипто валути, в противен случай ги заплашили с арест.

Жертвата, която твърди, че с нея са се свързали представители на канадтската данъчна служба е изпратила 8 836 долара в крипто. При втората жертва престъпниците са се представили за служители на RCMP, като са отправили заплаха, че социалноосигурителеният номер на лицето е бил компрометиран, и то ще бъде обвинено в множество измами.

RCMP заяви, че двете жертви са загубили повече от 15 000 долара. Полицейските служители призоваха гражданите да се обърнат незабавно към RCMP, ако измамниците опитат да се свържат с тях. Chantelle Kelly, полицейски служител в община Strathon, коментира ситуацията:

„В никакъв случай полицията не иска биткойни от гражданите. Тези измамници обикновено се свързват със стотици хора, надявайки се, че някой ще им изпрати пари.“

Не за първи път престъпниците се представят за служители на държавната власт с цел измама с крипто. 

Миналата година лица популяризиращи измамна схема разпратиха писма представяйки се за служители на органа за финансов надзор на Обединеното кралство (FCA).

Сподели: