Bitcoin

Крипто ентусиастите са в очакване на предстоящия Биткойн Халвинг

Остава седмица до събитието, наречено Халвинг на Биткойн, което се случва приблизително веднъж на всеки 4 години

 

Предстоящото намаляване на добива на Биткойн наполовина, което е планирано да се случи през третата седмица на април, бележи ключов момент в историята на индустрията на криптовалутите. Биткойн халвингът, предназначен да регулира предлагането на нови токени BTC, в исторически план е оказвал влияние върху динамиката на предлагането на токени, пазарните настроения и степента на приемане в целия пейзаж на цифровите активи. С наближаването на следващия халвинг, Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света, споделя повече за въздействието на това събитие и неговите последици за бъдещето на криптовалутите.

Биткойн халвингът е събитие, при което наградата за добив на Биткойн се намалява наполовина, с което и свива предлагането – случва се приблизително на всеки 4 години. В исторически план събитието повишава стойността на Биткойн в предстоящите след него месеци. Тази оскъдност привлича инвеститорите, които търсят активи с ограничена емисия, като стимулира повишеното търсене и пазарната капитализация. Въпреки че историческите данни показват забележителни увеличения на цените след халвинг, включително скок от 999% през 2012 г. и последващи рекордни стойности през всеки четиригодишен период, цикълът през 2024 г. въвежда ново измерение: Биткойнът вече е достигнал нови исторически върхове преди намаляването на наградите за миньорите наполовина, което се случва за първи път в историята му. Това отклонение от нормата подчертава безпрецедентния характер на настоящия пазарен пейзаж и потенциала за нови резултати.

,,Биткойн Халвингът е едно от ключовите събития в света на криптовалутите, което се случва приблизително на всеки 4 години. Наградите, които получават миньорите ще намалеят наполовина, което ще намали влизането на нови BTC в циркулация. Въпреки че не можем да прогнозираме бъдещето, в исторически план това винаги е водело до последващо покачване на цената. Именно ограниченото предлагане прави Биткойн толкова ценен актив в сравнение с традиционните финанси и ние сме изключителни оптимисти за неговото развитие и растяща стабилност в дългосрочен план’’, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Дискусиите около сигурността на мрежата, таксите за трансакции и решенията за мащабируемост се засилват, стимулирайки технологичния напредък, който повишава стабилността и привлекателността на мрежата на валутата. Интересът от страна на институциите нараства, като високопоставени представители потвърждават легитимността на Биткойн като клас активи, в който може да се инвестира, и проправят пътя за широкото му приемане както сред традиционните финансови институции, така и сред инвеститорите на дребно. Тъй като предлагането намалява, а търсенето се увеличава с течение на времето, поне теоретично се очаква възходящо движение на цените, което често се осъществява постепенно, в рамките на следващите няколко месеца, а не веднага.

BTC достига нови исторически върхове през всеки четиригодишен период, като в цикъла 2020-2024 г. този нов исторически връх беше постигнат през октомври 2022 г., когато Биткойн проби границата от 66 хил. долара. Уникалността на предстоящия халвинг през 2024 г. се състои във факта, че за първи път в историята си BTC достигна нов рекорден връх преди събитието – в началото на март 2024 г.

Намаляването на добива на Биткойн наполовина през 2024 г., изглежда изключително благоприятна за екосистемата на криптовалутата и крипто пространството като цяло. Силните притоци от средства към централизираните борси, развиващите се решения за мащабируемост и иновациите в DeFi подчертават обещаваща траектория за цифровите активи. Доказателство за това са и редицата регулаторни одобрения на спот Биткойн ЕТФи в САЩ в началото на годината. По-рано днес пък Reuters oбяви, че през следващата седмица се очакват първите одобрени ETFи и в Хонг Конг.

Сподели: