Btc Invest

Консумацията на енергия за добив на Bitcoin спадна драстично

Цената на Bitcoin продължава да е на рекордно ниски нива, а заедно с този спад от началото на месеца се забелязва и ограничаване на използваното за добива на криптовалутата електричество. През изминалите две седмици тази енергия е намаляла с над една трета.

Огромната консумация на енергия се оказа голям проблем в борбата срещу климатичните промени. Годишно осреднената консумация е паднала от около 204 терават часа (TWh) на 11 юни до около 132 TWh на 23 юни. Това грубо се равнява на консумацията на страна като Аржентина за цяла година.Screenshot 2022-06-27 134210

Добивът на криптовалутата е свързан и със стойността на криптовалутатата. Когато тя е висока е оправдано добиването ѝ и обратното. През ноември миналата година Bitcoin постигна най-високата си цена до около 69 000 долара.

Цената на Bitcoin намалява от месеци, но това не доведе до внезапен спад в използването на енергия. Това е така, тъй като стойността беше над една критична линия. Ако един Bitcoin струва над 25 200 долара, мрежата може да поддържа операциите, използващи до около 180 TWh годишно.

Цената обаче падна до около 24 000 долара и това прави добива икономически неизгоден. Така старите и по-неикономични машини ще бъдат изтеглени или временно спрени от работа.

Сподели: