driving-g5c0

Как работи окачването на един автомобил?

Натиснете силно предния капак на автомобила си. Колата може да потъне малко, преди отново да се издигне, но без да подскочи. Това е работещо окачване. Проектирането на ефективна система за окачване е колкото изкуство, толкова и наука. Трябва да се направят много компромиси между качеството на возене и управлението, като първото е колко удобна е колата, а второто колко добре остава стабилна и контролирана при висока скорост.

Как работи окачването на един автомобил? Ако смятате да се обзаведете с нова придобивка на четири колела, то не пропускайте щателната проверка на кола от специалист. Какво съдържа окачването? Повечето съвременни системи за окачване на автомобили използват стоманени винтови пружини – по една на колело. Когато колата удари неравности, окачването се движи, което кара щангата да се усуква и да абсорбира енергията.

Пружината е добра в компресирането и поглъщането на енергия, но не е толкова добра в освобождаването й, когато има тенденция да отскочи неконтролируемо. Тук се появява амортисьорът. Какъвто и да е типът на амортисьора, неговата работа е да освобождава енергията на пружината по контролиран начин.

При автомобил с независимо окачване всяко колело – обикновено предната двойка – е прикрепено отделно към каросерията на автомобила, което му позволява да се движи независимо от другото. Това е важно, като се има предвид как има толкова много различни сили, действащи върху един автомобил. 

Окачването с двоен носач е основата на независимите системи и се състои от две пресовани стоманени или алуминиеви рамена на колело, едно над друго, простиращи се от главината на колелото до рамката на автомобила.

Все по-често луксозните автомобили и SUV имат това, което се нарича въздушно окачване, система, която използва въздушни пружини (обикновено пълни с въздух контейнери) вместо традиционните стоманени пружини. Когато всяка въздушна пружина се движи нагоре или надолу, системата премахва или добавя въздух, за да поддържа комфорт и да намали наклона на тялото на колата в завоите.

Сподели: