covid btc

Как пандемията поради коронавирус ще промени пазара на криптовалутите?

Целият свят замръзна в очакване на края на пандемията на коронавирус. Заболяването промени коренно ежедневието на хората: икономиката и почти всички области на бизнеса са пострадали. Вирусът също повлия значително на блокчейн индустрията и пазара на криптовалути. Цените на активите се покачиха и спаднаха. След първите съобщения за избухване на COVID-19 в Китай, цената на биткойн се увеличи до 10 000 долара. Въпреки това, за по-малко от седмица той се срина почти два пъти. В тази статия ще ви опишем, дали биткойн е „защитен актив“ по време на криза, и как коронавирусът ще промени пазара на криптовалутите.

Въздействието на пандемията върху обществото

Въздействието на пандемията върху обществото и нова глобална криза е неизбежна последица от пандемията породена от коронавирус. Всички икономики по света бяха засегнати сериозно и много хора загубиха работата си. И предприемачите, като останалата част от обществото, сега трябва да се адаптират към новите условия. На пазара има нова тенденция към работа от разстояние и дигитални забавления. Съвременните хора се интегрират все повече и повече в онлайн: прекарват повече време в социалните мрежи, по-често играят онлайн игри или се отпускат, гледайки любимите си филми в интернет. И изглежда, че точно сега е дошъл моментът, когато криптовалутите трябва да станат широко разпространени сред населението. Но така ли е?

Нов поглед към криптовалутите

Пандемията повлия благоприятно на концептуалната страна на криптовалутите, правейки ги по-привлекателни. Инвеститорите започнаха все повече да инвестират средствата си в тази индустрия. Те разбират, че в сравнение с дигиталните активи националната валута по никакъв начин не е защитена от инфлация, така че в бъдеще трябва да очакваме преразпределение на средствата в криптовалутите и увеличаване на тяхната стойност. Криптовалутите имат основно предимство – актив, който не се контролира от държави и банки. И сега цифровите пари имат повече място за растеж, тъй като хората започват да разбират потенциала им. Въпреки това, не трябва да чакате бързия растеж и положителният ефект за пазара на криптовалути, защото той няма да се появи веднага. Пред фалитите на големи компании, нарастваща безработица и глобална несигурност е малко вероятно някой да е готов да инвестира големи суми в рискови активи.

Безопасен ли е биткойн?

Дълго време на пазара имаше известна взаимозависимост на криптовалутите и индекса S&P 500. И когато стойността на последния спадна с 10%, пазарът на цифрови активи също се срина. Падането се дължеше до голяма степен на паниката. Така през декември 2019 г. инвеститорите активно купуваха BTC монети, очаквайки повишение на цените, а когато това се случи, и медиите започнаха да се появяват по-често с новини относно разпространението на коронавирус, търговците започнаха активно да продават. Особеността на пазара на криптовалути обаче е, че той има способността да се възстановява бързо. Рано е да се правят конкретни прогнози, но едно е ясно: пазарът ще възобнови растежа си, а стойността на отделните криптовалути ще се увеличи.

Нарастващата популярност на крипто игрите

Карантината въведена в резултат на разпространението на COVID-19, е единственото възпиращо средство срещу епидемията. Хората в самоизолация все по-често прибягват до онлайн пространството, като играят активно видеоигри. В тази връзка се наблюдава рязко нарастване на популярността на крипто игрите, при които потребителите могат да повишат умението си да печелят и търгуват с цифрови пари. Например, IQeon предлага на играчите да си осигурят приходи от своите състезания, ежедневни игри и интелектуални викторини, представени на игровата платформа. Спечелвайки мач, състезателят получава малко количество актив от играта в сметката си. Така играчите не само се забавляват по време на епидемия, но и получават средства.

Приток на институционални инвеститори

Но най-важната промяна, която пандемията поради коронавирус донесе на пазара на криптовалути, е нарастващата популярност на криптовалутите сред традиционните инвеститори, които промениха отношението си към цифровите валути. И така, големи играчи като JP Morgan започнаха сериозно да интересуват в дигиталните монети. Сривът на валутните пазари нанесе съкрушителен удар на традиционните финанси, като инвеститорите започнаха масово да се насочват към виртуалните валути. Въпреки това, много анализатори са оптимисти, вярвайки, че няколко месеца висока волатилност на пазара на криптовалути няма да им попречи да реализират напълно своя потенциал.
Сподели: