india btc

Индия отново иска да забрани криптовалутите

Индия възнамерява напълно да забрани криптовалутите. Това съобщава The Economic Times, позовавайки се на висш държавен източник.

През март Върховният съд на Индия отмени решение на Резервната банка, което забранява на финансовите институции да обслужват криптовалутни компании. Въпреки законовото „размразяване“, Министерството на финансите издаде съобщение за междуведомствени консултации, което съдържа предложение за забрана на цифровите активи.

Според източниците на публикацията, предложението може да бъде внесено в парламента след вътрешноведомствени дискусии.

Преди година правителствена комисия изготви законопроект за забрана на криптовалутите. За тяхното използване беше предложено въвеждането на глоби до 330 000 долара и до 10 години затвор.

Водещите участници в индустрията за криптовалути в Индия изразиха съмнения, че новата инициатива ще бъде толкова категорична. Нишал Шети, изпълнителен директор на една от най-големите борси за биткойн в страната WazirX, призова да не се изпада в паника. Той смята, че премиерът на страната няма да предприеме толкова строги действия.

Отмяната на забраната за банкови услуги оказа положителен ефект върху индустрията за криптовалути в Индия. Най-голямата борса, CoinDCX, съобщава, че от март обемът им на търговия е нараснал с 47%, а броят на активните потребители със 150%.

Сподели: