European Parliament3 (1)

ЕС въвежда първите в света регулации на криптовалутите

Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък първото законодателство в Европейския съюз (ЕС), насочено към криптовалутите. Т.нар. регламент MiCA беше одобрен от евро депутатите с 529 гласа „за“, 29 „против“ и 14 „въздържал се“, съобщават от Pixelmedia.bg.

Очаква се амбициозният закон да влезе в сила през месец юли 2024 г., след като бъде официално одобрен от 27-те държави – членки на съюза. Това всъщност ще бъдат първите правила за регулация на крипто индустрията в света.

След като влезе в сила MiCA задължава крипто компаниите да се регистрират във всяка държава – членка на ЕС, като Европейският орган за ценни книжа и пазари и Европейският банков орган ще следят за спазването на изискванията от страна на крипто дружествата.

Фирмите имат още година или две, за да приведат бизнеса си с изискванията на регламента, преди да се очаква да се съобразят. Крипто кредитирането, децентрализираното финансиране и незаменимите токени обаче остават извън неговия обхват.

Законодателната рамка, която се разработва от три години, бе приветствана от криптомениджърите като алтернатива на американския подход на ограничения и санкции в сектора. Въпреки това не липсват и критици, според които законите са остарели още преди да са влезнали в сила и биха направили твърде малко за предотвратяване на кризите, разтърсили сектора.

Сподели: