keimbridj

Екип от Кеймбридж създаде карта за добив на Биткойн

Екип от разработчици от университета в Кеймбридж, измисли и внедри инструмент, който дава възможност за проследяване на региони с максимална активност за биткойн добив. Новият инструмент е резултат от развитието на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж (CCAF). На картата реализирана от екипа, можете да видите страните, които отчитат по-голямата част от хеша на биткойн мрежата по месеци от септември 2019 г.

Ясно се вижда, че делът на Китай е 65,08% от общия хеш на водещата монета. Съединените щати са със 7,24%, а Руската федерация, дори с малко по-малко 6,90%. Казахстан е на четвърто място в класацията, следван от Малайзия и Иран.

Създателите са прекрали повече от година в разработването на този информативен инструмент. Данните на картата се зареждат веднага от 3 източника – BTC.com, Poolin и ViaBTC.

Аполина Бландин, ръководител на отдела за криптовалути и блокчейн в CCAF, отбеляза, че към момента картата покрива около 37% от глобаления хешрат. Все още има проблеми със събирането на данни в Северна Америка и Европа.

Отчасти получаването на информация се усложнява поради използването на VPN от много миньори, които целят да скрият своите IP адреси. Най-голям проблем е в провинция Жеджианг в Китай. За да изгладят неточностите, създателите на инструмента разделиха хешрата на регион Жеджианг и на други китайски провинции. Впоследствие екипът за разработка планира да свърже събирането на данни от по-голям брой пулове, както и от отделни ферми. Това ще увеличи надеждността на новия инструмент, както и ще разшири обхвата на неговите възможности.

Сподели: