no money

Грешки за $ 35 млн. Как потребителите губят пари от криптовалути

През последните няколко месеца собствениците на цифрови активи загубиха огромно количество средства. Ние ще ви разкажем, как можете да загубите хиляди или дори милиони долари с едно натискане на мишката.

2020 г. вече е много наситена със събития, включително и в крипто индустрията. Някои от тях причиниха милиони загуби на потребителите, докато други донесоха печалби с подобни размери.

Най-ярките примери:

Потребител изпрати Ethereum за 133 долара, като плати такса от 2,5 милиона долара. Друг инвеститор продаде биткойн с 98% по-евтино от пазарния курс на монтетата. Говорим за най-известните и най-големи такива случаи, а колко още има?

Комисионна за милион долара

Миналата седмица се случиха няколко ненормални транзакции, всяка от които струваше на изпращачите си стотици хиляди долари. Например на 10 юни неизвестен инвеститор плати 2,6 милиона долара за прехвърлянето на 0,5 Ethereum. След това същият потребител е похарчил още 2,6 милиона долара, но вече за прехвърлянето на 350 ETH.

Наградата за един от трансферите е получена от миньорският пул Etherchain. Служителите им споделиха, че са замразили получената криптовалута и възнамеряват да я върнат на подателя, ако той се свърже. Потребителят обаче не се е появил и затова средствата са били разпределени между всички миньори, участващи блока.

На 11 юни подобна история се е случил и в миньорският басейн MiningPoolHub. Потребител е направил трансфер на 3221 ETH, за който е платена комисионна в размер на 540 хил. долара.

Почти милионери

Крипто индустрията помни и положителните истории. Всички те обаче имат двусмислен край. Например, на 9 юни потребителят на Reddit Shotukan намери стария си лаптоп. В него той съхранява 533 биткойна, закупени през 2010 г. В момента тези монети могат да бъдат продадени за почти $ 5 млн. По-късно обаче Shotukan уточни, че компютърът няма твърд диск, следователно и биткойни.

В началото на юни миньор получи $ 18 милиона в криптовалутата Bitgrin. Той получи награда от 5 милиарда XBG токена за намирането на един блок. По този начин потребителят добива 24 000% повече монети, отколкото би трябвало да бъдат изкопани, тъй като емисията на XBG е 21 милиона токена.

По-късно се оказа, че този миньор е водещ разработчик на проекта Bitgrin Farazen. Той сподели, че монетите са били добивани в резултат на техническа неизправност. Същият сподели, че е прехвърлил всички 5 милиарда минирани токени на адрес до който никой няма достъп, дори и самият той.

В края на април други миньори, манипулирайки стабилната мрежа PegNet, увеличиха баланса на портфейлите си от $ 11 на $ 6,7 млн. Хакерите взеха 70% от процесорната мощност на системата за половин час, благодарение на което успяха многократно да увеличат скоростта на pJPY stablecoin, обвързан с японската йена.

По-късно същите се свързаха с ръководството на проекта. Те обясниха, че са тествали мрежата, за да идентифицират възможни уязвимости. Хакерите унищожиха получената криптовалута, като я изпратиха към адреса за изгаряне.

Горко за едни, богатство за други

Някои истории се превърнаха в милиони печалби и загуби едновременно. В средата на март пазарът на криптовалути претърпя най-голям спад през тази година. Цената на биткойн падна до $ 3800, други алткойни станаха още по-евтини, но най-голямо внимание привлече валутата Link. На борсата Binance курсът й падна за момент от $ 2.2 до най-ниската възможна стойност от $ 0,0001. Тези, който успяха да се възползват от тази ситуация, получиха 22 хиляди долара печалба за всеки инвестиран долар.

Този спад вероятно се дължи на продажбата на огромен брой монети в една поръчка. Не се знае точно колко дигитални актива са продадени на минималния курс.

В началото на март подобна история се случи на децентрализираната борса Binance DEX. Там процентът на биткойн спрямо щатския USDS спадна с 98%, до 101 долара. Вероятно някой погрешно е продал криптовалута на по-ниска цена.

В края на май в Binance DEX възникна напълно противоположна ситуация. Цената на биткойн в двойка с USDS stablecoin за момент се повиши до $ 89 899, а ден по-рано монетата достигна още по-висока цена от $ 99 999.

Сподели: