pandemia btc

Анализаторите прогнозират втора вълна на криза. Какво очаква биткойн?

Въпреки факта, че пандемията породена от коронавирус, доведе до хаос в световната икономика, анализаторите на Morgan Stanley виждат признаци за възстановяване и преодоляване на финансовата криза. В същото време те предупреждават за възможността от втора вълна и нова пандемия.

Банките прогнозира, че спадът на БВП ще продължи и през второто тримесечие, но до 2021 г. глобалният растеж ще достигне 3%. 

Експертите на Morgan Stanley вярват, че глобалното пазарно производство ще се върне към нивата от преди кризата през четвъртото тримесечие, а бавното отваряне на икономиките ще подобри положителните тенденции.

Тези прогнози обаче може да не се сбъднат поради нова вълна на Covid-19, която експертите очакват през есента. Те отбелязват, че трудната ситуация в световната икономика ще продължи най-малко две години. В случай на отрицателен сценарий е възможно повторение на спадовете през март на фондовия пазар, когато Bitcoin загуби 50% от цената си. Бързият спад на първата криптовалута за пореден път потвърди нейната корелация с фондовите пазари, тоест в случай на възстановяване на фондовите пазари можем да очакваме ръст на криптовалутата. 

Въпреки това интерес към криптовалутата като алтернативно хранилище на ценности продължава да расте. Според blochaincenter.net, в топ 10 на страните с повишен интерес са Кения, Бразилия, Чили, Еквадор, Нигерия, Северна Африка, Аржентина, Германия, Мароко и Полша.

Сподели: