Kaloian Toshev Mzk

NFT e липсващият елемент в дигиталното изкуство (интервю)

През последните месеци т.нар. NFT (Non-Fungible Token) нашумя като метод за продажба на произведения на изкуството и всякакви форми на интелектуална собственост. За незапознатите NFT представлява набор от данни, съхранени в блокчейн, които удостоверяват уникалността на даден дигитален актив. Редица артисти от целия свят вече продават свои произведения по този начин, а някои от тях достигнаха цена от десетки милиони долари.

Нашите приятели от технологичния сайт Pixelmedia.bg се свързаха с първия български артист, който пусна за продажба свои произведения под формата на NFT – Калоян Тошев, известен като MZK. По-долу можете да прочетете интервю с него за собственото му творчество, както и за бъдещето на NFT и дигиталното изкуство.

Въпрос: Би ли се представил с няколко думи за читателите ни?

Отговор: Здрасти и мерси за поканата. Казвам се Калоян Тошев – MZK и се занимавам с дигитално изкуство и илюстрации повече от 17 години. Всичко започна, когато си купих първия таблет и видях пресечната точка между рисуването и технологиите – двете теми, които ме интересуваха силно тогава. От тогава не съм спирал да правя дигитално изкуство и да се развивам в тази посока.

Учил съм малко в художествената академия, но не беше моето – като цяло съм самоук. Участвал съм в няколко изложби, една самостоятелна, много онлайн и физически публикации, интервюта и за големи клиенти като Coca-Cola, Absolut, Audi и т.н.

Занимавам се също с продуктов дизайн и съм част от два стартъпа като основен дизайнер и партньор. Обичам и практикувам активно всякакви екстремни спортове.

Още подробна информация може да прочетете на сайта ми – www.mzkmzk.com.

Въпрос: Какво вдъхновява творчеството ти?

Отговор: Хаха, ами дамите 🙂 Като тинейджър прекарвах доста време вкъщи, рисувайки и осъзнах, че женската красота е нещо, което мога да рисувам вечно и винаги и все ще ми е интересно. Едно – защото като мъж женската красота ме привлича и друго – защото лицето е едно от най-трудните елементи за рисуване, съответно е нещо към което може винаги да се прогресира и винаги е интересно за рисуване.

Музиката също доста ме вдъхновява, много мои творби са повлияни от чувствата, които дадена песен или артист са създали в мен. Днес основната ми цел е да създавам красиво изкуство, което да радва и подобрява настроението на хората, които го виждат.

Въпрос: Защо реши да експериментираш с NFT?

Отговор: NFT-тата са липсващия елемент в дигиталното изкуство. Те вкарват елемента на собственост на самата творба – нещо, което го има в традиционното изкуство, но до сега не го е имало в дигиталното. С този елемент … Вижте цялото интервю

Сподели: