Vadim Artyukhin 92bitc3qeu Unsplash

Бум в инвестиционния интерес: Токенизираните реални активи скачат до 12 млрд. долара

На фона на високите лихвени проценти, блокчейн активите набират популярност сред инвеститорите, които търсят сигурна възвръщаемост по веригата

 

Пазарът на цифрови активи регистрира пореден безпрецедентен скок – активите от реалния свят (Real World Assets) в блокчейн надхвърлят 12 млрд. долара към днешна дата – това споделя доклад на Binance Research, публикуван началото на октомври. На фона на все още високите лихвени нива, блокчейн активите се превръщат във все по-предпочитан инвестиционен избор за хората, търсещи сигурна възвръщаемост на вложенията.

Активите от реалния свят (RWA) включват токенизиране на материални активи с ясна парична стойност, като злато, недвижими имоти и въглеродни кредити, в търгуеми цифрови формати. Скокът се дължи на нарастващата токенизация на традиционни активи като американски държавни ценни книжа, частни кредити, недвижими имоти и комодити (суровини), които се интегрират в децентрализирани финансови (DeFi) екосистеми с бързи темпове.

В доклада се подчертава значителната роля на токенизираните американски държавни ценни книжа, чийто пазарен размер само за година е надхвърлил 2 млрд. долара.

Сближаването на традиционните финанси (TradFi) с децентрализираните позиционира токенизираните реални активи като мост между тях, създавайки легитимност и стабилност на блокчейн пазарите. В перспектива макроикономическата среда ще играе решаваща роля при формирането на бъдещето на RWA. Неотдавнашното намаляване на лихвените проценти в САЩ може да повлияе на търсенето на токенизирани активи, които отчитат ръст в условията на висока доходност.

„Тъй като блокчейн технологиите продължават да се допълват с традиционните финанси, растящият интерес към активите от реалния свят индикира трансформация на начина, по който се ангажираме с финансовите активи. Имаме налични прозрачни и ефективни технологии, които предефинират финансовия пейзаж и е много вероятно да видим голям ръст в тяхното приемане в следващите години“, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Освен американските съкровищни облигации, докладът разглежда и разширяващата се роля на частните кредити в блокчейн. Пазарите на частни кредити във веригата са нараснали с 56% през изминалата година, повишавайки прозрачността и автоматизацията в един традиционно непрозрачен сектор. Новите класове активи, сред които въглеродните кредити, въздушни права и изкуството, също набират скоростта на токенизираните инвестиции, предоставяйки нови възможности за еко насочени инвеститори.

Сподели: