Cyber Press

Осчетоводяване на сделки с криптовалути

Днес светът е по-различен в много отношения – както по отношения на начина ни на комуникация, как и кога получаваме информация, как се учим и работим, как пазаруваме, но и дори начина, по който плащаме и оперираме с парите си.

И точно тук идва ролята на криптовалутите. Както всяка валута, криптовалутите могат да се използват за закупуване на стоки и услуги, но за разлика от обикновените пари, те са цифрови и използват криптография, за да осигурят сигурни онлайн транзакции.

И ако криптовалутите могат да се използват за закупуване на определени неща, голяма част от интереса към тези нерегулирани средства е търговия с цел печалба, а много спекуланти дори изкуствено качват цените нагоре.

Но да започнем отначало.

  1. Какво е криптовалута?

Криптовалутата е начин на плащане, който може да се обменя онлайн за стоки и услуги. Много компании създават свои собствени валути, с които могат да се търгуват специално за стоката или услугата, които компанията предоставя, нещо като чипове. Но ще трябва да обменяте реална валута за криптовалутата, за да получите достъп до стоката или услугата.

Криптовалутите работят с помощта на технология, наречена блокчейн –  децентрализирана технология, която управлява и записва транзакции. Част от привилегиите на тази технология е нейната сигурност.

  1. Колко са криптовалутите?

По света има повече от 6700 различни криптовалути, които се търгуват публично и продължават да стават все повече и повече. Смята се, че доскоро общата стойност на всички криптовалути е била повече от 370 милиарда долара.

Топ 5 криптовалути по пазарна капитализация са Биткойн – 210,5 милиарда долара, Етериум – 48,6 милиарда долара, Тетер – 13,6 милиарда долара, XRP – 12,2 милиарда долара и Чейнлинк – 5,1 милиарда долара.

 

  1. Защо криптовалутите са толкова популярни?

Криптовалутите имат и привличат все повече поддръжници по различни причини. Те например виждат биткойна като валута на бъдещето и се надпреварват да ги купуват сега, вероятно преди да станат по-ценни

Някои поддръжници харесват факта, че криптовалутата премахва централните банки от управлението на паричното предлагане, тъй като с течение на времето реалните пари губят стойност чрез инфлацията.

Други харесват технологията зад криптовалутите, блокчейн, защото това е децентрализирана система за обработка и може да бъде по-сигурна от традиционните платежни системи

Някои спекуланти харесват криптовалутите, защото те нарастват и не се интересуват от дългосрочното приемане на валутите като начин за движение на парите.

  1. Добра инвестиция ли са криптовалутите?

Криптовалутите може да поскъпнат, но много инвеститори ги възприемат като обикновени спекулации, а не реални инвестиции. Причината? Подобно на реалните валути, криптовалутите не генерират паричен поток, така че за да спечелите, някой трябва да плати повече за валутата, отколкото сте направили.

За тези, които виждат криптовалути като биткойн като валута на бъдещето, трябва да се подчертае, че дадена валута се нуждае от стабилност, така че търговците и потребителите да могат да определят каква е справедливата цена за стоките. Биткойн и други криптовалути са били всичко друго, но не и стабилни през голяма част от историята си. Например, докато биткойн се търгуваше на близо 20 000 долара през декември 2017 г., стойността му след това спадна до около 3200 долара година по-късно. През септември 2020 г. се търгуваше над 11 000 долара.

Тази нестабилност на цените създава загадка. Ако биткойните може да струват много повече в бъдеще, хората са по-малко склонни да ги купуват днес, което ги прави по-малко жизнеспособни като валута. Защо да купувате биткойн, когато следващата година може да струва три пъти по-голяма от стойността? 

Интуитивно може да изглежда, че криптовалутата трябва да се отчита като финансов актив в печалбата или загубата, но тя не отговаря на определението за финансов инструмент, защото не представлява парични средства, дялово участие в предприятие или договор, установяващ право или задължение за даване или получаване на парични средства или друг финансов инструмент. Криптовалутата не е дългова ценна книга, нито ценни книжа.

Но криптовалутата е актив със сигурност, тъй като активът е ресурс, контролиран от дадено предприятие в резултат на минало събитие, от което се очаква към предприятието да потекат бъдещи икономически ползи.

Сподели: