Network 3664108 1280

Историята на спортните залагания: от древните гърци до блокчейн

Спортните залагания са най-популярната форма на хазарт. Те заемат 40% от пазара на хазартни игри. Според портала Statista всеки втори жител на САЩ над 18 години е залагал на спорт поне веднъж.

В този специален проект разглеждаме историята на залаганията и тяхната еволюция през вековете: от личните спорове на древните римляни до пула за залози на блокчейн.

Хората са залагали помежду си още от древни времена. В Древна Гърция зрителите са залагали на изхода от Олимпийските игри, а в Древен Рим – на победата на гладиаторите и колесниците. Тогава не е имало букмейкъри: зрителите са залагали директно.

Букмейкърският бизнес се заражда във Великобритания две хилядолетия по-късно. През 1790 г. Уилям Огдън започва да приема залози на конни надбягвания. Той предварително определил съотношението между сумата на залога и печалбата за всеки кон. През 1850 г. Левиатан Дейвис и Фред Суиндел отварят първия букмейкърски пункт. Основателите му правят спортни прогнози и разпространяват из Лондон листовки с коефициенти за печалба.

Тридесет години по-късно букмейкъри отварят врати в Америка, Франция, Германия и Русия. Тогавашните букмейкъри работели на същия принцип, както и сега: намирали залагащи и гарантирали плащания на победителите, а в замяна вземали марж – печалба от залозите.

В продължение на векове законите са забранявали или ограничавали залаганията, залаганията и хазарта. Правителствата са се отнасяли много сериозно към тях.

Lex aleatoria, III в. пр. н. е., Рим. Разглеждал печалбите от хазартни игри като придобиване на собственост чрез недействителна сделка. Законът разрешавал залагания само в игри „за развитие на тялото“ като харпастум, прототипа на футбола.

Едикт на Луи Свети, 1254 г., Франция. Забранява хазарта в страната под страх от наказание с камшик. По-късно законодателят разрешава залагането на суми до един златен екю.

Закон на кралица Анна, 1710 г., Великобритания. Обявява плащането на дългове от залози за „въпрос на чест“ без правни последици.

Кодекс на законите на Руската империя, 1833 г., Русия. Признава дълговете от хазартни игри за нищожни.

Букмейкърството остава незаконно в Европа и Съединените щати до средата на 20-ти век. Букмейкърите са оцелявали благодарение на корупцията или на вратички в закона. Клиентите им били лишени от правна защита и можели да разчитат единствено на честността на букмейкъра.

През 1961 г. властите в Обединеното кралство, Франция, Германия и някои щати на САЩ легализираха залаганията. В рамките на 6 месеца след легализирането на залаганията в Обединеното кралство бяха открити 10 000 пункта за залагания. Работата на букмейкърите вече беше регулирана: играчите бяха защитени от закона, а самите букмейкъри „излязоха от сенките“.

Великобритания, 1961 г. Правителството легализира и регулира букмейкърството. Законодателят забрани на хазартните заведения и играчите да се възползват от каквито и да било предимства. Игрите можеха да се провеждат само в специални клубове.

Федерална република Германия, 1973 г. Федералните провинции получиха правото да откриват хазартни заведения на цялата територия, а не само в курортните зони.

Франция, 1987 г. Правителството намали минималната възраст на играчите от 21 на 18 години и премахна таксите за вход в хазартните заведения.

Към 1973 г. в Обединеното кралство работят 14 750 букмейкъра на William Hill. Към 1982 г. Littlewoods има 22 000 служители. Появяват се нови видове залози: за футбол, бокс, голф, тенис, резултати от избори, спечелване на състезания и второ пришествие на Христос.

Индустрията за залагания преживява бум през 90-те години на ХХ век, когато букмейкърите започват да приемат залози в интернет. До 2001 г. пазарът на спортни залагания онлайн надхвърля 2 млрд. долара, а броят на играчите достига 8 млн.

horses-3811270_1280

Интересни случаи

Най-голямата печалба. На 2 май 1995 г. жена от Нотингам залага 5 пенса за победител в конно състезание при коефициент 3 072 887. Букмейкърът Ladbrokes изплати на победителката 210 000 паунда.

Най-нелепият залог. Букмейкърската къща William Hill предложила залог с коефициент 1 към 14 милиона, че Елвис Пресли ще свали НЛО, което ще падне в езерото Лох Нес и ще убие местното чудовище.

Човешки фактор. През 2010 г. Клиф Брайънт направи експресен залог за времето в 13 града и спечели 7,1 млн. паунда. Представителите на офиса на Ladbrokes обаче се съгласиха да изплатят на играча само 30 паунда. Според тях експресните залози за времето са забранени и касиерът е приел залога по погрешка.

Настояще

Капитализацията на пазара на залагания е неизвестна поради големия брой незаконни пунктове за залагания. Според Zion Market Research през 2017 г. световният пазар на залагания възлиза на 104 млрд. долара, като 45,8 млрд. долара от тях идват от онлайн залагания.

Експертно мнение

Основните предимства на онлайн залаганията са големият избор от букмейкъри, мобилността и удобството. Играчите вече не са обвързани с пунктовете за залагания, не е необходимо да проверяват таблиците с резултатите от мачовете или да се редят на опашки за печалбите си. Залагането и изплащането на суми отнема само няколко секунди. Букмейкърите от миналия век можеха само да мечтаят за това.

Въпреки легализирането на залаганията, онлайн букмейкърите предпочитат да се регистрират в офшорни юрисдикции. По-евтино е да се получи лиценз в Кюрасао или Антигуа и Барбуда, отколкото в САЩ и страните от ЕС. Поради по-ниските разходи за регистрация и благоприятния данъчен климат офшорните букмейкъри могат да предлагат на играчите бонуси и високи коефициенти.

През последните години някой онлайн букмейкъри започнаха да работят с криптовалути. Въпреки това не можем да говорим за масово интегриране на блокчейн в работата на онлайн букмейкърите. Букмейкърите използват криптовалута като платежно средство и не прилагат децентрализирани технологии в своите платформи.

Експертно мнение

С нарастващата популярност на криптовалутите сайтовете за онлайн залагания добавиха поддръжка за плащания с Биткойн и Етериум. Играчите не знаят къде отиват средствата и не могат да проследяват залозите в блокчейн. Тези букмейкъри използват криптовалутите само за да привлекат нови клиенти, но не и за да направят следващата стъпка. Интегрирането на блокчейн в залаганията е естествена стъпка в еволюцията на залаганията.

blockchain-3357567_1280

Бъдеще

Преминаването към онлайн не направи работата на букмейкърите по-прозрачна. Играчите се оплакват, че букмейкърите отказват да изплащат печалби. Букмейкърите на свой ред се позовават на пропуски в работата на програмата или подозрителна активност в сметката на играча. Всичко това води до необходимостта от по-прозрачни модели за залагания.

Според експертите блокчейн и токенизацията на залаганията са бъдещето на индустрията. Това се обяснява както с нарастващата популярност на криптовалутите, така и с проблемите на традиционните онлайн букмейкъри.

Блокчейн технологията има потенциала да възстанови доверието в онлайн залаганията.

Интегрирането на блокчейн в платформите за залагания ще премахне забавянията или отказите на плащания към клиентите. Интелигентните договори автоматично ще прехвърлят печалбите в сметките на победителите.

Експертно мнение

Информацията за залозите се записва в регистър, като е невъзможно да се променят резултатите от изигран залог със задна дата. Блокчейн елиминира човешкия фактор и влиянието на трети страни върху обработката на залозите, показването на резултатите и изплащането на суми на клиента. Букмейкърите на блокчейн могат да предоставят на играчите възможности, които традиционните решения нямат. Например, играчите ще могат да продават или отдават под наем своите токени.

INBET – ЗАЛАГАЙ ОТГОВОРНО

Сподели: